Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Aprilie 2009: jafuri poliţieneşti de…

Aprilie 2009: jafuri poliţieneşti de la arestaţi

Anatol Mătăsaru, arestat în urma evenimentelor de la 6-7 aprilie, rămâne în greva foamei s-a pomenit şi fără inelul de căsătorie, la fel ca mulţi alţii dintre cei arestaţi.

Detenţia, considerată de el ilegală şi abuzivă, tortura, la care a fost supus în timpul reţinerii, dar şi pe perioada aflării în izolatorul de detenţie preventivă al Comisariatului General de Poliţie Chişinău, sunt motivele din care Mătăsaru a declarat şi este decis să continue greva foamei. Potrivit Julietei Saviţchi, soţia lui Anatol, un alt motiv al acestei acţiuni de protest este furtul verighetei de căsătorie, de către angajaţii poliţiei.

«Am adresat mai multe solicitări, să-mi restituie verigheta lui Anatol, cu care ne-am cununat în biserică, dar toţi mi-au spus că habar nu au unde poate fi», spune Julieta Saviţchi, precizânmd că inelul i-a fost luat de pe mână după ce a fost reţinut.

Soţia lui Mătăsaru a solicitat procurorilor o anchetă în acest caz, deşi crede că hoţul nu va fi prins, iar verigheta, de circa 3 gr de aur, ar putea prinde bine familiei celui care a furat-o.

Vineri, la 13.00, la Judecătoria Râşcani (judecător Galben), va fi examinată cererea avocatului Victor Panţâru, de eliberare din arest a clientului său, Anatol Mătăsaru. «Vom depune o listă cu circa 600 de semnături, colectate de la susţinătorii lui Anatol din Nisporeni, Orhei, Chişinău, dar şi de peste hotare. Toţi cer libertate pentru el», spune Saviţchi, amintind că şi parlamentarii europeni, după ce l-au vizitat la Penitenciarul nr. 13 şi au constatat că a fost abuzat fizic, au inclus un punct special în Rezoluţia discutataă astăzi la Strasbourg, calificând detenţia lui Mătăsaru drept una din motive politice.

Zeci de tineri au fost jefuiţi, în adevăratul sens al cuvântului, după ce au fost reţinuţi din şcoli, universităţi, de pe străzi sau de la domiciliu. Aşa-zisa procedură de percheziţie corporală s-a soldat cu ridicarea a zeci de telefoane mobile, lanţuri de aur, bijuterii de argint, portmonee, carduri bancare şi bani.

Dacă întâlniţi poliţişti sau anchetatori cu lanţuri impresionante de aur la gât, cu brăţări, de greutatea cătuşelor, dacă îi vedeţi jucându-se cu mai multe telefoane mobile, nu încercaţi să credeţi că şi le-au procurat din salariul oferit de stat, pentru că tot mai frecvente sunt cazrile când cetăţenii, reţinuţi de poliţişti, nu-şi mai pot recupera lucrurile ridicate de la ei în timpul percheziţiilor corporale.

Pe lângă gravele probleme de sănătate, cu care s-au ales tinerii din cauza tratamentelor abuzive, la care au fost supuşi în comisariatele de poliţie, aceştia au rămas şi fără importante obiecte, ca preţ şi ca valoare.

Victor Aramă, din Cahul, a încercat să-şi obţină lucrurile ridicate de la el în timpul percheziţiei în noaptea de 7 spre 8 aprilie, la Comisariatul General de Poliţie (CGP), dar nu a reuşit, deocamdată. «Am avut un telefon nou, destul de scump, două carduri bancare, am avut şi nişte bani, chiar dacă nu prea mulţi, dar nu mi s-a restituit nimic. După eliberare, am făcut mai multe drumuri la Chişinău, dar — fără rost», spune Victor Aramă, explicând că a adresat mai multe demersuri oficiale la poliţie şi la procuratură şi speră că hoţii vor fi identificaţi, lucrurile fiindu-i restituite, până la urmă. «Preţul tuturor obiectelor constituie vreo 6 mii de lei, dar pentru mine contează mult nu doar peţul, ci şi valoarea lor», explică Victor, precizând că în telefon avea o importantă bază de date, de care arfe nevoie în fiecare zi.